به گزارش اگزیمنیوز از وزارت نیرو، علیاکبر محرابیان افزود: سالهای گذشته به دلیل اینکه صنعت برق متناسب با افزایش میزان مصرف توسعه پیدا نکرده است، ما دچار یک ناترازی قابلتوجهی بین میزان تولید و مصرف برق هستیم.
وی درباره ناترازی برق در تابستان سال ۱۴۰۰ ادامه داد: تابستان سال ۱۴۰۰ همانطور که مردم عزیز کشورمان بهخاطر میآورند از اردیبهشتماه تا پایان شهریورماه خاموشیهای گستردهای وجود داشت که بخشی از آن با برنامه اجرایی میشد و بخشی نیز به دلیل عملکردن رلههای فرکانسی بدون برنامه اتفاق میافتاد و هم بخش خانگی و هم دیگر بخشها مانند صنعت و کشاورزی را دچار اختلال میکرد.
وزیر نیرو درباره تنظیم ۱۰۰ برنامه برای عبور بدون خاموشی از تابستان ۱۴۰۱ افزود: با شروع کار دولت سیزدهم، برنامهریزیهای ما برای پاسخ به این سؤال بود که چه اقدامی انجام دهیم تا بتوانیم ضمن جلب رضایت عموم مردم از تابستان سال ۱۴۰۱ بدون خاموشی عبور کنیم؟
تنظیم ۱۰۰ برنامه برای عبور بدون خاموشی از تابستان ۱۴۰۱
وی ادامه داد: در وزارت نیرو با همراهی متخصصان و مدیران باتجربه صنعت برق ۱۰۰ برنامه تنظیم کردیم که این برنامهها در دو محور اصلی توسعه پرسرعت نیروگاههای حرارتی، برقابی و تجدیدپذیر و مدیریت مصرف مشترکان دستهبندی میشد.
محرابیان با بیان اینکه در سال گذشته و در بخش مدیریت مصرف برق، طرحهای پاداش صرفهجویی بهصورت محدود اجرایی شد، گفت: با اینکه در سال گذشته طرحهای پاداش مصرف به شکل محدودتری نسبت به امسال اجرایی شد، اما با مشارکت گسترده مردم روبهرو شد و نتایج خیرهکنندهای نیز به دست آمد.
پرداخت ۱۳۵۰ میلیارد تومان پاداش صرفهجویی در سال گذشته
محرابیان تصریح کرد: طرح پاداش مصرف صرفهجویی برق در سال گذشته تنها برای مشترکان زیر الگو اجرایی شد، ولی ۴۰ درصد مشترکان مشمول پاداش شدند و رقمی بالغ بر ۱۳۵۰ میلیارد تومان به مشترکان کممصرف پاداش تعلق گرفت و همینطور چیزی حدود ۸ میلیون مشترک هم قبضشان یا رایگان شد و یا در سامانه بستانکار شدند.
وی با تأکید بر اینکه در سال گذشته و در نتیجه مشارکت مردم شاهد ۳.۵ درصد کاهش مصرف در بخش خانگی بودیم، گفتد: به دنبال اجرای موفق طرح مدیریت مصرف در سال قبل شاهد این بودیم که در بخش خانگی هیچگونه خاموشی رخ نداد و در بخش صنعت هم نتیجه این بود که از بین ۶۳۰ هزار واحد صنعتی ۵۸۰ هزار بدون کوچکترین محدودیتی فعالیت خود را ادامه دادند و در صنایع بزرگ هم اگر فقط بخش فولاد را مثال بزنم، بخش فولاد در تیر و مرداد سال ۱۴۰۱ نسبت به سال قبل آن ۳۵ تا ۶۵ درصد رشد تولید داشت که این معنایش تأمین انرژی کافی برای این صنعت بزرگ بود.
اگر برای تابستان ۱۴۰۲ برنامهریزی نمیکردیم باید تا ۶ ساعت خاموشی اعمال میشد
وزیر نیرو با اشاره به اینکه اگر برای فصل گرم سال ۱۴۰۲ اقدام مؤثری صورت نمیگرفت، شاهد ۲۰ هزار مگاوات ناترازی بودیم، افزود: باتوجهبه اینکه مصرف در فصل گرم چیزی حدود ۷۰ هزار مگاوات است، کسری ۲۰ هزار مگاواتی یعنی چیزی حدود ۲۵ تا ۲۷ درصد ناترازی در صنعت برق باید رخ میداد که به عبارتی معنای آن این است که اگر این برنامهها اجرا نمیشد در بخشهای مختلف باید تا ۶ ساعت خاموشی اعمال میشد.
محرابیان با تأکید بر نقش مؤثر مشارکت مردم در موفقیت طرحهای مدیریت مصرف، گفت: برای عبور بدون خاموشی از تابستان سال جاری ۱۴۰ اقدام طراحی شده است که بخشهای مختلفی مانند احداث و توسعه نیروگاه، توسعه شبکه، خطوط انتقال، توسعه پستهای ۴۰۰ و ۲۳۰ و هوشمندسازی، رفع محدودیت نیروگاهها و نیز مدیریت مصرف در بخشهای مختلف اعم از خانگی، صنعت، تجاری و کشاورزی را شامل میشود.
وی با بیان اینکه امسال برای مشترکانی که در طرحهای مدیریت مصرف مشارکت کنند، پاداشهای ویژهای در نظر گرفته شده است، ادامه داد: در بخش مدیریت مصرف برق بخش خانگی دو سیاست کلی وجود دارد که یکی اجرای قانون افزایش پلکانی مصرف برای پرمصرفها و دیگری طرح سراسری پاداش صرفهجویی است.
محرابیان در باره طرح سراسری پاداش صرفهجویی گفت: سال گذشته تنها مشترکانی که در چارچوب الگو میزان برق مصرفی خود را کاهش میدادند، شامل پاداش میشدند، اما امسال همه مشترکان میتوانند مشمول این پاداشها شوند و به میزانی که نسبت به سال گذشته میزان مصرف برق خود را کاهش دهند، مشمول پاداش خواهند شد.
وی خاطرنشان کرد: به طور مثال در مناطق عادی که الگوی مصرف برق ۳۰۰ کیلووات است، اگر مشترکی سال گذشته ۳۰۰ کیلووات برق مصرف کرده است و امسال مصرف خود را به ۲۰۰ کیلووات برساند، به میزان ۱۵۰ هزار تومان پاداش میگیرد.
کاهش ۱۰۰ کیلوواتساعت مصرف برق تنها با استفاده از دور کُند کولر آبی
وزیر نیرو با اشاره به اینکه مشترکان میتوانند با مراجعه به سامانه برق من مشخصات و میزان مصرف سال گذشته خود را مشاهده کنند، گفت: مشترکانی که در مناطق عادی زندگی میکنند و الگوی مصرف برق آنها ۳۰۰ کیلووات است، میتوانند تنها با استفاده از دور کند کولر آبی به میزان ۱۰۰ کیلووات کاهش مصرف برق داشته باشند.
وی با بیان اینکه میزان پاداش در نظر گرفته شده بسته به میزان مصرف برق متفاوت است، افزود: کسانی که در زیر الگو میزان مصرف خود را کاهش دهند تا ۲ هزار تومان یعنی تا ۲۰ برابر تعرفه خرید برق مشمول پاداشت میشوند، اما هر چه میزان مصرف بیشتر باشد رقم پاداش هر کیلوواتساعت برق نیز کمتر میشود.
محرابیان درباره اینکه تکلیف این پاداشها چه میشود و آیا مشترکان میتوانند این مبالغ را بهصورت نقدی دریافت کنند، گفت: این پاداشها در قبض برق مشترکان درج میشود و آنها برای دورههای بعدی بستانکار خواهند شد، البته در حال بررسی فنی این موضوع هستیم که اگر امکانش باشد پاداش تعیین شده را بهصورت نقدی نیز به مشترکان پرداخت کنیم.
محرابیان با اشاره به وضعیت مصرف برق در مناطق گرمسیری و نحوه محاسبه پاداش مصرف این مشترکان نیز گفت: ما سه منطقه گرمسیری یک، دو و سه داریم که عمده مناطق گرمسیری ما یک هستند و اگر یک خانواده در این مناطق تنها یکی از کولرهای خود را خاموش کند، بر اساس بررسیهای ما در ماه میتوانند تا یک میلیون تومان از صنعت برق پاداش دریافت کند.
عضو کابینه دولت سیزدهم با تأکید بر اینکه در مناطق گرمسیری بعضاً ما شاهد هستیم که یک خانواده چندین کولر دارد که در اتاقهای مختلف روشن هستند، گفت: اگر یک خانواده در این مناطق دو کولر خود را خاموش کند، میزان پاداش صرفهجویی آنها تا یک و نیممیلیون تومان نیز افزایش پیدا میکند.
وزیر نیرو با بیان اینکه خانوادهها برای کاهش مصرف برق راهکارهای متفاوتی دارند، افزود: جدا از خاموشکردن کولرگازی در مناطق گرمسیری و یا استفاده از دور کند کولر آبی در مناطق عادی، همچنین ایجاد سایهبان برای کولر، عدم استفاده از دستگاههای برقی غیرضرور، کاهش مصرف در ساعات ۱۴ تا ۲۱ و نیز رعایت دمای آسایش یعنی دمای ۲۴ درجه از جمله اقداماتی است که میتواند به کاهش مصرف برق خانوادهها کمک کند.
محرابیان ضمن تشکر از مردم ایران بابت همراهی با طرحهای مدیریت مصرف برق در سال گذشته، خاطرنشان کرد: امیدواریم در سال جاری نیز با مشارکت مردم امکان تأمین برق پایدار و عبور از فصل گرم سال بدون خاموشی فراهم شود.
نظر شما